Att leva med Produodopa
Under uppstarten av Produodopa kommer du att få utbildning kring hur du ska hantera pump, läkemedel, kanyl och slang så att du känner dig trygg med behandlingen. Du kommer även att få träna på att sätta kanylen på plats samt få ett kom-ihåg-schema för hur du byter infusionsställe.
Ibland görs denna utbildning av behandlande personal på kliniken och ibland görs detta av Produodopa Support.
De dagliga rutinerna innebär att du förbereder ditt läkemedel, laddar pumpen och startar infusionsflöde Bas. Under dagen kan det finnas behov att ändra till högt eller lågt infusionssflöde. Du kan vid behov även ta en extrados om du känner dig tillfälligt stel.
Du ska även göra en daglig inspektion av huden runt infusionsstället, för att upptäcka eventuell hudreaktion. Om det finns en hudreaktion ska infusionsstället bytas.
Infusionsstället ska bytas var tredje dag, eller oftare om det finns tecken på hudreaktion. Använd ditt schema för infusionsställe, så du vet var du ska sätta nästa kanyl. Det hjälper till att hålla huden frisk och gör att medicinen kan ges på rätt sätt. Du kan använda din mage som infusionsställe om inte din läkare eller sjuksköterska säger annat. För att minska risken för biverkningar uppmanas du att alltid tvätta händerna innan hantering av pump och kanyl, och följa steril hantering vid byte av infusionsställe.
Pumpen drivs av batterier, som också ska bytas varje dag. Det medföljer två laddningsbara batterier.
Viktigt att veta
Produodopa är ingen botande eller bromsande behandling. Det kommer fortsatt att finnas symtom och besvär som du behöver hantera på annat sätt eller med andra mediciner, men Produodopa kan hjälpa dig att öka din må-bra-tid.
Produodopa kan orsaka biverkningar - såväl läkemedlet som på infusionsstället. Kontakta din behandlande klinik om du upplever några problem med biverkningar av läkemedlet eller hudförändringar på infusionsstället. Du kan även läsa mer på fass.se.
Läs alltid igenom bipacksedeln och bruksanvisningen innan du påbörjar din behandling. Du hittar dessa inuti produktförpackningarna för Produodopa och tillbehören. Prata med din läkare om du har några frågor om din behandling.
Kan jag hantera Produodopa själv eller kommer jag att behöva hjälp?
De allra flesta klarar av att sköta sin behandling själva, men en del personer kan behöva viss hjälp av hemtjänst eller närstående.
Hur bär jag pumpen?
Det finns olika typer av bärmaterial. Du kommer att få hjälp att hitta bärmaterial som fungerar bra för dig.
Hur förvaras Produodopa?
Läkemedelsflaskorna ska transporteras och förvaras som kylvara. Flaskorna kan dock förvaras i rumstemperatur i max 28 dagar, men flaskor som har förvarats i rumstemperatur får inte återföras till kylen. Dessa måste i så fall kasseras.
Det är viktigt och möjligt med ett aktivt liv både för dig som behandlas med Produodopa och för dig som är närstående.
Till följd av den jämna tillförseln av medicinen och ökad må-bra-tid, är det vanligt att en del aktiviteter som tidigare kanske har begränsats på grund av sjukdomen, nu är möjliga att göra igen. Oavsett om det handlar om fysiska, psykiska, andliga eller sociala aktiviteter. En del aktiviteter går också med fördel att göra tillsammans. Ibland kan det kännas bra att göra dessa aktiviteter med personer i samma situation som du och ibland kanske det är stimulerande att det inte är sjukdomsspecifikt.
Det är ganska vanligt att vilja ut och resa, både inrikes- och utrikesresor. Om det är aktuellt för dig, så finns det en del tips som du kan tänka på, speciellt vid flygresor utomlands. Läs mer om att resa med Produodopa här
Produodopa Support – en trygghet för dig!
Produodopa Support är ett patientstödsprogram som syftar till att stödja dig som patient och dina närstående. Supporttjänsten följer dig genom hela Produodopabehandlingen, från uppstart till uppföljning genom att erbjuda teknisk support av systemet. I supporterbjudandet ingår, pump, bär – och informationsmaterial om Produodopa och Produodopasystemet.
Supporttelefonen är öppen vardagar kl 09:00–17:00
Övriga tider kan meddelande lämnas på telefonsvararen
On/Off-fenomen: Svängningar mellan god rörlighet och stelhet eller överrörlighet. Svängningarna kan vara kraftiga och komma plötsligt och oförutsägbart.
Dyskinesi: Överrörlighet och svårighet att vara still.
Dystoni: Ofrivilliga muskelsammandragningar eller kramper som begränsas till någon eller några enskilda muskelgrupper.
Hypokinesi: Rörelsehämning. Yttrar sig som att kroppens rörelser blir långsamma och svåra att klara av trots normal muskelkraft.